Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Genetski modifikovane biljke na vratima EU

gmo kukuruz ilustracija 84465Svaka članica EU-a ubuduće može sama odlučiti hoće li dopustiti uzgoj genetski manipuliranih biljaka. Time je okončana višegodišnja žučna rasprava. Apsolutne zabrane GMO-a neće biti.

Trinaest godina su parlamentarci EU-a žučno raspravljali o Amflori i MON810. Krumpir Amflora i kukuruz MON810 bili su jedine genetski manipulirane biljke koje su se smjele uzgajati u Europskoj uniji. Od krumpira Amflora, otpornog na razne bolesti, trebao se proizvoditi škrob za industriju, genetski manipulirani kukuruz trebao se koristiti za stočnu hranu, za proizvodnju bio-goriva ili u tekstilnoj industriji. Kukuruz je otporan protiv nekih štetočina, ali je opasan za neke vrste leptira, bubamare i neke organizme koji žive u vodi. Ukupno je dopušten uzgoj oko 60 genetski manipuliranih organizama (GMO), među kojima su i soja i pamuk. Njih se u Europsku uniju uglavnom uvozi.

Velik otpor GMO-proizvodima

Otpor protiv genetski manipuliranih organizama je bio tako velik da je njemački kemijski koncern BASF odlučio svoj krumpir Amflora prodavati samo iz SAD-a. A i američki koncern Monsanto se odavno povukao s europskoga tržišta. Sad je 480 zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo za Smjernicu koja predviđa da se odluka o sijanju GMO-biljaka prepusti svakoj pojedinoj državi. 159 zastupnika, među kojima su bili i Zeleni, bilo je protiv, 58 se suzdržalo. Zeleni su se zalagali za potpunu zabranu uzgoja genetski manipuliranih biljaka u Europskoj uniji. Novi propisi će najkasnije krajem travnja 2015. stupiti na snagu - 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije.

Dosad je za članice EU-a bilo teško spriječiti uzgoj genetski manipuliranih biljaka na svom teritoriju, ako su one imale dopuštenje za cijelu EU. Sad države mogu kao razlog odbijanja dopuštenja navesti političke razloge ili zaštitu okoliša.

Kritike organizacija za zaštitu okoliša

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace kritizira što Smjernica EU-a omogućuje proizvođačima genetski manipuliranih biljaka da pregovaraju sa svakom vladom pojedinačno. Neće biti regulacije tog pitanja za cijelu EU. Nema ni odredbe o sprječavanju onečišćenja tradicionalnih kultura. Stručnjak Zelenih u Europskom parlamentu za agrarnu politiku Martin Häusling strahuje da će EU izgledati poput leopardovoga krzna, sa zemljama koje dopuštaju i zemljama koje ne dopuštaju GMO. Jer, Nizozemska i Češka nisu protiv genetske tehnike. Osim toga postoji opasnost da tijekom transporta kroz zemlje EU-a dođe do širenja genetski manipuliranog sjemena.

Prema jednom ispitivanju njemačkog Saveznog ureda za zaštitu prirode 84 posto Nijemaca ne žele konzumirati hranu od genetski manipuliranih organizama. U Njemačkoj uzgoj služi samo za znanstvena istraživanja. Savezna ministrica za okoliš Barbara Hendricks (SPD) izjavila je, kako prenosi Süddeutsche Zeitung, da će se zalagati za potpunu zabranu zelene genetske tehnike. Europska komisija je, međutim, dobila više zahtjeva industrije za dopuštenje uzgoja genetski manipuliranih biljaka. Njih sad Bruxelles može proslijediti nacionalnim vladama, koje će ubuduće snositi odgovornost za to hoće li polja biti s genetski manipuliranim biljkama ili bez njih.

Genetski manipulirana hrana u trgovini

Istraživanje organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace je pokazalo da u uvoznoj hrani, kao primjerice čokoladi i drugim slatkišima iz SAD-a, koje se može kupiti i u Europi, ima genetski manipuliranih organizama jer se životinje hrane genetski manipuliranim biljkama. Čisti GMO-proizvodi, kao povrće, voće ili meso, su zabranjeni. Proizvođači moraju na omotu navesti sve sastavne dijelove koji su genetski manipulirani. Izuzeti su, međutim, životinjski proizvodi kao mlijeko, jaja, meso i dodatne tvari, koje proizvode genetski manipulirane bakterije.

(Izvor: DW)


Nasumični sadržaj