Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Savjeti i preporuke: Šta činiti ukoliko nema dovoljno hrane za pčele?

pcelinjak nedostatak hrane sl j ilustracZa bezbedno zimovanje potrebno je obezbediti dovoljno hrane. Bez ikakve sumnje da je za ishranu pčela, bilo u kom periodu godine to bilo, najbolja hrana ona koju koriste već hiljadama hiljadama godina, a to je med.

Međutim, kada pčelar proceni da se u košnici nalaze nedovoljne količine, bilo koji razlog da je u pitanju, tada je sasvim logično rešenje da se pčelama
pomogne dodavanjem meda i to možemo učiniti dodavanjem rama sa punim zatvorenim medom iznad satonoša. Ali ako i to nemamo alternativno rešenje je medna pogača, koju treba maksimalno izbegavati, ali je ipak bolje dodati istu nego dozvoliti zajednica da ugine. Umesiti kristalisan med sa mlevenim šećerom. Koja je količina hrane potrebna za jednu pčelinju zajednicu teško je tačno odrediti jer je to vrednost koja zavisi od mnoštva faktora, prema dugogodišnjim iskustvima i praćenjem pčelinjih zajednica došlo se do sledećih saznanja - da bi
se osiguralo bezbedno prezimljavanje i kvalitetan rani prolećni razvoj jednog prosečnog pčelinjeg društva, u našim klimatskim uslovima, potrebno je obezbediti okvirno oko 22 kilograma meda. Od toga ce se oko 12 kilograma potrošiti za ishranu pčela i oko 10 kilograma za razvoj legla.

Teorijski gledano, potrošnju hrane nije teško predvideti ako se zna da jedna pčela u periodu do pojave novog legla troši dnevno do 2 miligrama hrane, pa i manje. Ako društvo ima dvadeset hiljada jedinki, to znači da je dnevna potrošnja oko 40 grama ili oko 1,2 kilograma mesečno. S obzirom da broj pčela varira, to će do početka februara biti potrošeno oko 5 kilograma hrane. U košnicama savesnog pčelara, koji nije krajem leta iscedio sav med koje su one unele, zalihe će sigurno biti dovoljne do prvih unosa, pa i ostaće za kasnije u slučaju da nam šljiva ne zamedi.

S druge strane, ne treba smetnuti s uma da je ova prilično velika količina hrane i odličan utopljavajući materijal, posebno u uslovima sa ćudljivim zimama.

Ako hrane nema dovoljno? Šećerno medno testo ili pogače za prihranjivanje pčela, kako se uobičajeno nazivaju, dodaju se iznad prostora u kome se nalazi zimsko klube čineći dopunu ili zamenu za mednu kapu koju bi pčelinja zejdnica sebi načinila da se nalazi u prirodi. Medne pogače možemo praviti sami, a mogu se i kupovati od proverenih proizvođača. Pogače se isporučuju ili prave po sopstevnom receptu, u zavarenim plastičnim vrećicama. Pre dodavanja treba sa donje strane iseći otvor u trakama širine oko dva centimetra i postaviti ih tako da prorezi budu popreko na pravac pružanja ramova i ulica pčela.

Osim toga, važno je samo raseći najlon, bez otvaranja, po čitavom obodu. Kada se pogača doda i legne na satonoše, pčele će je vremenom olepiti propolisom čineći da taj kilogram šecernog testa obezbeđuje dodatnu toplotnu stabilnost.

Pogače treba da budu meke, jer će od tvrdih pčele imati više štete nego koristi. Razlog je jasan: da bi od kristalisane šećerne mase pripremile sebi hranu koju mogu da pojedu, moraju joj dodati dosta vode do koje u hladnim zimskim danima ne mogu da dođu. Setimo se da je u zrelom medu gotovo petina voda.

Recepata kako napraviti kvalitetnu pogaču ima mnogo, ali ja ne bih sada pisao kako se prave jer svaki pčelar ima svoj način rada, koji je isproban tako da ne bi imalo efekta menjati nešto ako je dobro.

Napomena: Kod pravljenja pogača koristiti samo svoj med ili koji je ispitan, med prenosi bolest, ne uzimati med od bolesnih zajednica . Najbolja pogača je ova sa slike. Ne zaboravite ako dajete čist šećer to je samo energetska hrana, da bi pčele preradile šećernu pogaču od 1 kg one će potrošiti između 250 i 300 gr meda,i sebe trošiti tako da će sebi skraćivati život, i čak ima šansi za energetski stres. Pogače ne davati pre februara, ako nije zapelo.

(Slobodan Jevtić / AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj