Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Monsantov Roundup povezan sa epidemijom fatalne bolesti bubrega

roundup monsanto polje soje il14243Što je do skoro bila misterija – hiljade umrlih od fatalne bolesti bubrega svake godine, sada se povezalo sa Roundup herbicidom (glifosat), kao primarnim krivcem i uzročnikom ove bolesti. Istraživanje objavljeno u magazinu "Journal of Environmental Research and Public Health" ukazalo je na povezanost Roundup herbicida i fatalne hronične bolesti bubrega 'nepoznatog porijekla' (CKDu) koja je zahvatila siromašnije poljoprivredne regije. Obim zdravstvenih problema je tako obiman da je Centar za javni integritet utvrdio da je CKDu u posljednjih pet godina u El Salvadoru i Nikaragvi 'ubio' više ljudi nego dijabetes, AIDS i leukemija zajedno.

Pod naslovom "Glifosat, tvrda voda i nefrotoksični metali: Krivci epidemije hroničnih bolesti bubrega nepoznate etiologije u Šri Lanki?" studija govori o pretpostavci istraživača kako sam glifosat, iako toksičan, nije u stanju izazvati takva uništenja tkiva bubrega kao kada se pomiješa sa vodom visoke tvrdoće ili sa teškim metalima kao što su arsen i kadmij, bilo prisutnim u tlu ili dodanih eksterno putem đubriva. S druge strane, tvrda voda sadrži metale kao kalcij, magnezij, stroncij i željezo zajedno sa karbonatom, bikarbonatom sulfatom i hloridom.

Ova hipoteza objašnjava niz opažanja vezanih za bolest, kao npr. da su u regionima pogođenim bolešću kao npr. u Šri Lanki, 96% oboljelih od CKDu konzumirali vodu visoke ili izuzetno visoke tvrdoće, najmanje posljednjih pet godina.

CKDu zabilježen je prvi put u studiji "Hronična bolest bubrega nepoznate etimologije (CKDu) kada je uočen 1990-tih godina na poljima riže na farmi u jednoj provinciji Šri Lanke. Ovo zdravstveno stanje proširilo se i na druga poljoprivredna područja, a sada pogađa 15% radno sposobnog stanovništva u sjevernom dijelu zemlje, odnosno oko 400 hiljada oboljelih sa procijenjenim smrtnim ishodom od 20 hiljada.

Kako geografski i socioekonomski faktori igraju bitnu ulogu u određivanju rizika obolijevanja, pretpostavlja se da su životna sredina i zanimanje određujući faktori te da je stoga CKDu oblik toksične nefropatije, osnosno hemijski izazvana šteta. Autori ističu i kako je Svjetska zdravstvena organizacija provela niz studija kako bi utvrdila porijeklo CKDu, te da je postignut opći konsenzus kako je bolest rezultat višestrukih uzroka uključujući: izlaganje arsenu, izlaganje kadmiju, izlaganje pesticidima, potrošnja vode visokog stepena tvrdoće, skroman unos vode u organizam, izlaganje visokim temperaturama i dehidracija.

Autori studije se međutim pitaju: Zašto hipoteza ne odgovara na pitanje o tome – zašto je CKDu ograničen samo na određena područja u Šri Lanki i zašto bolesti nije bilo na tom području prije 1990-tih godina.

Studija se vratila 'korak unazad', analizirajući podatke iz 1970-tih godina, tačnije 1977. kada je kao jedna od posljedica političkih promjena dozvoljen uvoz i primjena agrohemikalija, naročito onih za uzgoj riže, tako da su pošli od pretpostavke da je tokom narednih 12 do 15 godina kumulativno izlaganje novim uslovima poljoprivrede do 1990. godine – rezultiralo CKDu.

(Izvor: Natural Blaze / priredio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj