Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Avantura Paulovnija': Uzgoj iz sjemena uz minimalna sredstva

paulovnija sadnja iz sjemenaSadnja paulovnije iz sjemena je zabavan, jednostavan i jeftin način da se započne učenje o ovom čudesnom drvetu. Svaki pojedinac to može uraditi kod kuće sam, bez mnogo novaca, za razliku od sadnje u plastenicima i staklenicima. Može se podići preko 1000 malih sadnica na površini od svega 3-6 metara kvadratnih. Sve što nam je potrebno je: dovoljno vještačke svjetlosti i toplote, vlaga, treset, posude, sjeme, te tehnička podrška.

Prednosti sjemena

Prva i osnovna prednost je cijena. Ukoliko se manje novca uloži na početku investicije lakše će se napraviti dobit. Druga prednost je dobijanje genetskih varijacija. Ukoliko formirate zasad veće gustine veoma brzo možete ustanoviti koje su biljke slabijeg genetskog potencijala i njih je moguće jednostavno ukloniti. Treća prednost je kontrola rasta i razvoja. Ne postoji mogućnost oštećenja prilikom transporta i sl, sami utičemo da dobijemo zdrave sadnice.
Posljednja ali i ne manje važna je raznovrsnost i na duži rok veća otpornost na razne vrste bolesti, raznih poremećaja i slično.

Zahtjevi za klijanje

Sjeme zahtijeva jako svjetlo za klijanje. Minimum je svjetlost 7500 lumena ili približno 11W na svakom dijelu posude. Sjeme mora biti vlažno non-stop (24 sata/ 7 dana/ nedeljama). Ne treba sijati previše gusto, sjemenu treba prostora da raste - ne više od jedne kafene kašike po posudi ( npr posuda veličine 20x30 cm ). Nikako ne dodavati đubrivo prije i tokom klijanja, jer ono pojačava rast algi. Najbolja vlažnost je između 80% i 90%, dok je najbolja temperatura između 23°C do 29°C. Ne koristite pesticide i slično, koristite samo kupljenu zemlju koja mora biti sterilisana u rerni 30-40 min na temperaturi od 80°C.

Skladištenje sjemena

Sjeme paulovnije je veoma zahvalno. Postoje primjeri klijanja i poslije 7 godina čuvanja na sobnoj temperaturi. Svježe sjeme ima klijavost od oko 70-90%, hibridi daleko manje. Svake naredne godine se gubi po oko 10-15% ukoliko se čuva na temperaturi od 0°C do 4°C u suvim uslovima. Svježe sjeme ne zahtijeva razdvajanje i raslojavanje. Ukoliko želite da skladištite sjeme na duži rok čuvajte ga u frižideru.

Osobine sjemena

Sjeme paulovnije je veoma malo, od 1,4mm do 3mm i širi se vjetrom. Sjeme treba prikupiti nakon što su plodovi sazreli ali prije nego što se otvore mahune. Promjena boje od svijetlozelene u tamnozelenu je znak za skupljanje. Sjeme se nalazi u mahuni. Ona je ovalnog, jajastog i drvenastog oblika i veličine je 2,5cm do 5cm. Mahuna se u jesen pretvara u tamno braon boju i ostaje na stablu preko zime. U jednom kilogramu obično stane 6.200.000 sjemena. Zrelo drvo može da da 20.000.000 sjemena.

Proces sadnje

Komplet za sadnju sadrži pakovanje sjemena (1000 kom – cca 3.6 eura), posuda za sijanje (inkubator) (1 kom - cca15 eura), posuda, termostat, termometar , kabl za napajanje sa utičnicom, uputstvo za montažu, bijelo svetlo daylight (cca 2,5 eura), svjetlo za grijanje (cca 0,5 eura), dva pakovanje treseta 2 pakovanja po ~ 350 (cca 0,5 eura) te dva kontejner za rasad (cca 1,5 eura), što sumarno otprilike iznosi ispod 25 eura.

Postupak:

 • Prvo potopite sjeme u mlakoj vodi (oko 40°C) približno pola sata. Nakon toga osušiti sjeme petnaestak minuta
 • U jednom kontejneru sipati polovinu treseta i poravnati površinu
 • Dobro zaliti zemlju u kontejneru (po mogućstvu mlakom vodom), ukoliko je potrebno dodati treset. Ponovo zaliti dok zemlja ne postane potpuno mokra
 • Ravnomjerno posijati sjeme po površini. Nikako nemojte miješati sa zemljom
 • Smjestite kontejner u posudu. Dobro pofajte sjeme. Poklopite posudu.
 • Uključite utičnicu u struju. Sjemenu je neophodna svjetlost prirodne sunčeve jačine min 7500 lumena
 • Svakog dana dobro pofajtate seme. Nemojte da gasite svjetlo. Temperatura mora biti između 23°C i 29°C. Sačekati 3 nedjelje
 • Poslije tri nedjelje oštrom olovkom odvojiti sadnice i posaditi u drugi kontejner koji je predhodno pripremljen kao i prvi. Ukoliko ima više sadnica nego otvora na kontejnetu, saditi po dva korijena
 • Staviti kontejner u posudu, dobro pofajtati, poklopiti i upaliti svetlo. Držati tako nedjelju dana.
 • Uklonite poklopac. Možete dodati neko đubre a i ne mora. Ranije nismo smjeli da stavljamo đubre da ne bismo spalili korijen mlade biljke
 • Nakon osam nedjelja poslije sijanja možemo rasaditi sadnice u spoljnoj sredini (na polju ili u većoj saksiji). Nemojte odugovlačiti iza desete nedjelje.

Predviđeni procenat uspjeha je 75%. Kako je cijena proizvedenih sadnica od 1,75 do 3 eura, nije teško izračunati profit.

Izvor: Paulovnija Niš


Nasumični sadržaj