Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Купить новостройку с отделкой. Где купить однокомнатную квартиру в новостройке? Купить новостройку недорого. Оценка стоимости недвижимости. Какая рыночная оценка недвижимости? Принципы оценки недвижимости. Теплый пол своими руками. Как сделать теплый пол в доме. Монтаж водяного теплого пола. Не включается ноутбук. Скажите почему не включается ноутбук. Ноутбук включается и сразу выключается. Быстрый кредит наличными. Где быстро взять кредит без справок. Оформить быстрый кредит. Топ wow сервера. Где скачать последний клиент wow? Самый лучший сервера world of warcraft. Ленточная пилорама цена. Ленточная пилорама своими руками чертежи. Скачать чертежи ленточной пилорамы. Аренда квартир без посредников. Длительная аренда квартир без посредников и прочих. Аренда однокомнатной квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pripazite na sadnice voćaka i vinove loze - izbjegnite bakteriju Agrobacterium tumefaciens

agrobacterium tumefaciens drvo 01Vrijeme je priprema za sadnju voćaka i vinove loze.

Pazite na kvalitet sadnica. Agrobacterium tumefaciens je polifagna bakterija. Kod nas je prilično rasprostranjena, a zbog nje se velike štete javljaju u rasadničkoj proizvodnji dok sve sadnice koje koje su zaražene moraju biti uništene.

Simptomi bolesti

Simptomi bolesti se javljaju u vidu tumora na korijenu, korjenovom vratu i stablu kod voćaka, a kod vinove loze na stablu i na starijim lukovima. Tumori se formiraju kada dolazi do uvećanja ćelija i meristem se nepravilno širi i dolazi do izolacije sekundarim parenhimskim tkivom. Tumori mladi su blijedožute boje, glatke površine. Kasnije se uvećavaju, mijenjaju boje, postaju tamnomrki i dolazi do njihovog raspada pod uticajem saprofitnih bakterija. Usljed toga dolazi i do pojave truleži korijena na tim mjestima. Mogu se stvoriti i sekundarni tumori ali je većina sterilna jer ne sadrži bakterije.

Tumori mogu biti različitih veličina. Kada su voćke i vinova loza zaražene dolazi do zaostajanja u razvoju, letorasti i lastari postaju kržljavi, lišće se suši, kao i cvijetni pupoljci. Zaražena stabla i čokoti se vremenom osuše.

Ciklus razvoja

Bakterija se održava na oboljelim biljkama i biljnim ostacima zaraženih stabala u zemljištu. Najvažniji način širenja bakterije je oboljelim sadnicama, kontaminarim priborom za rezanje i kalemljenje, zaraženim zemljištem. Biljke se zaražavaju preko rana. Bakterije stimulišu ćelije biljke da se uvećavaju i i tako nastaju tumori. Samo pojedine bakterije su virulentne i mogu da dio DNK ćelije domaćina preusmjere metabolizam ćelije domaćina da stvaraju supstance koje služe kao hrana samo za patogena.

Mjere zaštite

Najvažnija mjera zaštite je proizvodnja zdravog sadnog materijala voća i vinove loze. Preporučuje se da se proizvodnja sadnog materijala obavlja na zemljštima na kojima nisu gajene biljke domaćini bakterije, da se obavi dezinfekcija zemljišta kao i pribora za kalemljenje, kao i višegodišnji plodored. Ako se utvrdi da su sadnice zaražene, njih treba uništiti.

Prije sadnje se može obaviti dezinfekcija korijena 1-postotnim rastvorom bakaroksihlorida. U nekim zemljama dezinfekcija se vrši biopreparatima. Različite podloge koje se koriste za kalemljenje ispoljavaju različitu otpornost prema Agrobacterium tumefaciens i to treba imati imati u vidu pri izboru podloga za proizvodnju sadnog materijala.

(Izvor: AGRO INFOTEL, autor: dipl.ing.Ljiljana Jeremić, savjetodavac za zaštitu bilja / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj