Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Tehnološke inovacije u proizvodnji: Put do dobrog vina

proizvodnja vina - stroj kojim se odvajaju bobice od grozdaVinari bi uvijek rado da naprave izvrsno vino. No za to je potrebno odvojiti zrele i zdrave bobice od natrulih i nezrelih. Njemački znanstvenici napravili su stroj koji taj teški posao obavlja vrlo uspješno.

Znanstvenik Kai-Uwe Vieth stoji ispred svog izuma za sortiranje grožđa postavljenog na terenu Sveučilišta u Geisenheimu. Vieth pali šest metara dugi stroj koji se pokreće glasnim zujanjem. Potom poseže za malom prozirnom kantom u kojoj se nalaze crvene bobice grožđa, prosipa ih na pokretnu traku i promatra proces koji se odvija pred njim.

U samo nekoliko sekundi prelaze zrele bobice grožđa brzinom od tri metra u sekundi preko trake pored niza kamera. Tako se u sekundi pregleda do 18.000 bobica i prepoznaje stupanj zrelosti svake pojedine bobice na temelju njihovog oblika i nijanse boje.

Za samo nekoliko milisekundi sve se registrira i analizira uz pomoć posebnog softvera ("TeachNSort"): Zdravi plodovi nježno padaju u sivu bačvu. Natruli, pljesnivi ili još nezreli plodovi, lišće i kamenje glasnim ispuhivanjem uklanjaju se s pokretne trake i padaju, nimalo nježno, u čelični spremnik.

Vieth želi svojim strojem za sortiranje vinarima olakšati proizvodnju vina. Grožđe najbolje kvalitete se odmah prepoznaje i odvaja od ostatka, koji bi mogao negativno utjecati na kvalitetu vina. Dosadašnja istraživanja su se pokazala jako obećavajućima, potvrđuje Vieth pritom gledajući u bačvu s grozdovima. "Točno tako trebaju izgledati. Tako vinari mogu proizvesti najrazličitija vina." Ovaj izum je djelo znanstvenika s Fraunhoferovog instituta za optroniku, sistemsku tehniku i analizu slika (IOSB) iz Karlsruhea. Od Ministarstva za gospodarstvo i tehnologiju za ovaj projekt dobili su poticaj od 500.000 eura.

99-postotna preciznost

I diplomirana inženjerka Magali Lafontaine je zadovoljna kako se odvija probna faza sortiranja grožđa. Ona kontrolira ispunjava li "GrapeSort"- kako se zove stroj - očekivanja: "Mi smo programirali stroj kako bismo željeli da on sortira. I to je svaki put jako dobro funkcioniralo", kaže suradnica Instituta za opće i ekološko vinogradarstvo Sveučilišta u Geisenheimu, naginjući se pri tom preko malih aluminijskih posudica poredanih jedna pored druge. U njih je stroj iz nekoliko stotina kilograma grožđa kasnog burgundca sortirao grožđe onako kako su to znanstvenici programirali. Sad u gornjem redu stoje posude s dobrim grožđem, a u donjem redu posude s "lošim" grožđem.

Na jednoj posudi u gornjem redu stoji natpis "100% loše, Pozitivno". U njoj je samo jedna bobica. Stroj ju je prepoznao bez poteškoća. Pouzdanost je 99 posto, kaže Lafontaine i uvjerena je da to može osjetno poboljšati kvalitetu vina.

Kai-Uwe ViethStroj bi uskoro trebao mjeriti i razinu šećera u grožđu

S novim strojem za sortiranje za sat vremena se može sortirati oko pet do osam tona grožđa. Ali uskoro znanstvenici Fraunhoferovog instituta žele pomoću ovog stroja odrediti i količinu šećera u bobicama.

No prije nego GrapeSort nauči sljedeći korak kontrole kvalitete, zeleni traktor vozi uz glasnu buku dizelskog motora. Natovario je veliku plastičnu kadu koju stavlja ispred pokusnog postrojenja. Vieth i njegov tim će sad novih 150 kilograma grožđa kasnog burgundca istresti na pokretnu traku i dati brzinski analizirati.

Znanstvenici su suglasni u jednom: Stroj svakako može poboljšati rad vinara. Jer berba grožđa je naporan posao koji se još uvijek često obavlja ručno. Brojni radnici u berbi hodaju po vinogradu, beru zrele plodove i skupljaju u bačve. I za to postoje posebni strojevi koji, međutim, ne razlikuju dobre od loših grozdova. Svi grozdovi završavaju u istim gajbama. Stroj za razvrstavanje GrapeSort to bolje radi, tvrdi Kai-Uwe Vieth.

(Izvor: DW)

Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

 

Nasumični sadržaj