Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Zelena salata, ukusno i zdravo povrće: Vrijeme je za njenu novu sadnju!

zelena salata 81aSadnja  salate za jesenju upotrebu upravo počinje sada. Zelena salata (Lactuca sativa L.), jednogodišnja biljka iz familije glavočika (Asteraceae), gaji se zbog ukusnog lišća i glavica. Prijatan ukus salate potiče od laktucina – mliječnog soka koji otvara apetit i pomaže varenje. Svježa salata sadrži: ugljene hidrate (2,5%), protein (1,2%), ulja (0,2%), celuloze i minerala oko 0,5%, a od minerala najbogatija je kalijumom. Pored kalijuma svježa salata sadrži kalcijum, gvožđe, mangan, magnezijum, jod, kobalt, nikl, silicijum i bakar. Od vitamina najviše ima vitamina S, karotina, vitamina grupe V i nešto manje vitamina E.

Zbog mogućnosti gajenja tokom cijele godine i kratkog vegetacionog perioda (35-90 dana), interes proizvođača za gajenje ove povrtarske kulture raste, posebno u područjima povrtarske proizvodnje nadomak velikih gradova. Vrstu i tip salate za gajenje određuje želja potrošača u određenom regionu gajenja. Kod nas je u proizvodnji najzastupljenija glavičasta salata mekih listova ili sorte sa puterastim, mekim listovima tzv. maslenke.

Kod proizvodnje salate u jesenjim rokovima sjetva se obavlja od polovine avgusta do polovine septembra za gajenje salate u zaštićenom prostoru i od polovine jula do treće dekade avgusta za gajenje na otvorenom. Najvažniji uslov za uspješno gajenje je pravilni odabir sorti. Za gajenje u ovim rokovima treba birati ozime forme salate i to u zavisnosti od načina sadnje da li se radi o sadnji na otvorenom ili u zaštićenom prostoru izabrati adekvatnu sortu.

Sije se iz naturalnog ili piliranog sjemena. Veoma važni su i temperaturni uslovi. Optimalna temperatura za klijanje i nicanje salate je 15-18°C, a posle nicanja 12°C. Temperature preko 20ºC nepovoljne su za prinos jestivog dijela. Temperture niže od 6ºC u vrijeme nicanja ili sadnje rasada djeluju nepovoljno na razvoj biljke, pa se dobijaju manji prinosi i slabiji kvalitet. Salata traži dosta svjetlosti i vlage i od ovih uslova zavisi kvalitet glavice. Optimalna relativna vlažnost vazduha iznosi 75-85%, a zemljišta 70-75% od poljskog vodnog kapaciteta.

Salata je zahtjevna prema tipu i plodnosti zemljišta. Ne podnosi siromašna, teška i kisela ili alkalna zemljišta (optimalna pH od 6,5-7,5). Salatu treba gajiti u plodoredu, a dobri predusjevi bili bi: paradajz, crni luk, može i mrkva.

Loši predusjevi za salatu bili bi celer i peršun. Sjeme se sije u saksije (kontejnere ili hranljive kocke) ili gajbice. Sije se jedna semenka u jednu ćeliju ili u kocku natopljenu vodom, a zatim je pokrivamo tankim slojem komposta, pomiješanog sa zemljom i pijeskom. Sjetva u gajbicama je najmanje preporučljiva zbog guste sjetve, pa tokom rasadnog perioda dolazi do oštećenja korijena. Sjetva u gajbicama ili hladnim lejama obavlja se u redive sa 1-3gr/m2 leje.

Za jesenju i zimsku proizvodnju zalivanje je rjeđe 3-4 puta nedeljno bitno je da podloga ne bude suva. Proizvodnja rasada traje 4-5 nedelja. Sjeme se sije 25-30 dana prije planiranog roka sadnje na stalnom mjestu. Ukoliko se salata gaji u hranljivoj podlozi, koja već sadrži đubrivo rasad treba  prihraniti jednom do dva puta pred kraj proizvodnje rasada. U ovom periodu biljke treba đubriti đubrivima koja imaju povećan sadržaj fosfora NPK= 10:30:20 ili 8:16:24.

Rasad treba provjetravati zbog održavanja optimalne temperature, polivati, kaliti pred rasađivanje i sjenčiti. Održavanje optimalne temperature postiže se provjetravanjem i orošavanjem. Kaljenje se obavlja sve dužim provjetravanjem i spuštanjem temperature. Pri proizvodnji rasada u ljetnom periodu sjenčenje je obavezno.

(Izvor: AGRO INFOTEL; Prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj