Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Mladi hercegovački inovator konstruisao stroj za nizanje duhana

osusen duhan 84152Kako je u Hercegovini zadnjih godina ponovo aktualizirana sadnja a i sama prodaja sušenog i rezanog duhana, pročulo se da je jedan mladi hercegovački inovator, kako bi olakšao posao uzgajivačima duhana, konstruirao stroj za nizanje duhana.

Tragom ove priče posjetili smo mjesto Ledinac u općini Grude i pronašli Antu Alpezu, mladog inovatora, inače učenika 4. razreda Srednje strojarske škole u Širokom Brijegu. On je konstruirao stroj za nizanje duhana, koji bi umnogome trebao olakšati posao samim proizvođačima.

Naime, kako ručno nizanje duhana oduzima mnogo vremena, jer se svaki korijen lista duhana mora probiti velikom iglom i na konac dužine oko dva metra nanizati listove duhana u vijenac, ovaj Antin stroj olakšava i skraćuje vrijeme dijela procesa uzgoja i sušenja duhana.

"Prijašnjim načinom trebalo je između 15-20 minuta da nanižete jedan konac duhana, a pomoću ovoga stroja sada to ide za oko 7 minuta, može i brže, posebno ukoliko imate jednog pomagača", istakao je Ante Alpeza koji je svoj proizvod već i patentirao u Općini Grude.

Na ideju je došao kada je vidio svoje susjede kako svakodnevno nižu duhan i sama pomisao da je to jedan mukotrpan posao dala mu je ideju da napravi ovaj stroj.

"Proces izrade ovog stroja od nacrta do realizacije trajao je mjesec dana. Prvim prototipom ovog stroja nisam bio zadovoljan, jer je bio dosta težak, kabast i nezgodan za transport, ali kasnije sam to i još neke nedostatke promijeno i došli je do ovoga današnjeg stroja za nizanje duhana", istakao je Ante.

Princip rada ovoga stroja je da se korijen lista duhana više ne probija velikom iglom, već se listovi duhana stavljaju između dva konca koji se ručnim okretanjem pomoću jedne poluge preklapaju jedan preko drugog i tako listovi duhana ostaju čvrsto prikliješteni i svezani, spremni za sušenje, što prirodno na suncu, što u komorama sa sušenje duhana.

Stroj za nizanje duhana je težak 35 kilograma, lako je prenosiv, a također i sklopljiv, radi lakšeg transporta.

Za izradu ovoga stroja treba jedan dan, a cijena mu je 500KM.

"Ljudi su u početku bili malo skeptični, no kad su vidjeli kako se duhan suši sad su zadovoljni proizvodom. Napravljen je prvenstveno za male proizvođače kakvih je u Hercegovini najveći broj, i ovakav stroj nigdje nećete naći, možda ćete naći nešto slično, ali u ovom izdanju nikako", poručuje ovaj mladi inovator.

(Izvor: Klix)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj