Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Postupak uvođenja mlade matice u pčelinju zajednicu

pcele uvodjenje matice 01Postoji više načina uvođenja mlade matice u pčelinje društvo, ali u praksi se najčešće primjenjuje direktno dodavanje matice transportnim - Bentonovim kavezom. Važni faktori za prijem mlade sparene matice u pčelinje društvo su da se ova zamjena vrši po lijepom vremenu i u periodu kada ima medonosne paše u prirodi. Ako je unos hrane iz prirode u vrijeme dodavanja matice skroman ili ga nema, onda se pčelinje društvo kome dodajemo mladu maticu mora prihranjivati šećernim sirupom preko hranilice.

Kada znamo tačan datum kada će nam pristići mlada sparena matica, tog dana najprije nađemo staru maticu i uklonimo je iz pčelinjeg društva. Od momenta obezmatičenja do dodavanja mlade sparene matice u kavezu mora proći minimum 6 časova. Nakon tog vremena u obezmatičeno društvo dodajemo mladu sparenu maticu u kavezu sa ili bez pčela pratilja.

Transportni kavez sa maticom se dodaje i pričvršćuje između satonoša dva centralna okvira. Dio u kome se nalazi šećerno tijesto – 'pogača' razbuši se čačkalicom da bi ga pčele mogle pojesti u narednih dan i po i osloboditi prolaz za izlazak matice.

Transportni kavez se pozicionira u košnici tako da dio sa pogačom, kroz koji će matica izaći, bude okrenut na gore (iskustvo autora teksta), dok neko preporučuje na dole, ili pod uglom od 45 stepeni..Sada postoje plastični kavezi sa okačkom koji se mogu spustiti niže dole kod legla.

Poslije dodavanja matice ne treba uznemiravati društvo u narednih nekoliko dana. Poslije nekoliko dana kavez se može ukloniti i prekontrolisati prisutvo mladog legla tj. jaja u saću, što je istovremeno i znak da je matica primljena u pčelinje društvo.

(Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o ovoj temi, kao i na dosadašnjoj saradnji)

Agro-Eko Magazin

VEZANI TEKSTOVI:

Lažne matice i matice trutuše: Kako postupiti i izbjeći štetu po pčelinju zajednicu

Od starog saća do satnih osnova

Moguće posljedice rojeve godine

Prirodno rojenje pčela kao način uvećanja pčelinje zajednice

 


Nasumični sadržaj