Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Sjenička ovca - među najkrupnijim oplemenjenim pramenkama, jedna od najmliječnijih sojeva s ovih prostora

sjenicka ovca stara 20 mjeseciSjenička ovca dobila je naziv po mjestu Sjenici na Pešterskoj visoravni (jugozapad Srbije) na nadmorskoj visini preko 1000 metara. Sa Peštera se ova ovca, zadnjih decenija, proširila na skoro cio zapadni dio Srbije, sjeverni dio Crne Gore, a ima je i u Bosni i Hercegovini. Ovo je po mnogima najbolja srpska oplemenjena pramenka koja po svojim proizvodnim osobinama daje odlične rezultate u ovim uslovima gajenja i klime.

Selekcija se vrši u dva pravca trenutno: meso - mlijeko. Posebna pažnja se posvećuje plodnosti i policikličnosti prilikom selekcije.

Sjenička ovca je jedna od najkrupnijih sojeva oplemenjenih pramenki. Pravilnom selekcijom, oplemenjivanjem stranim rasama (Merino,Wirtemberg…), poboljšanom ishranom i uslovima gajenja grla ove rase su skoro duplirala svoju masu u odnosu na svoje pretke čistokrvne pramenke od prije 40- 50- godina koje su se gajile na tom prostoru. Masa tijela ovaca danas je od 75 do 100 kg (elitni primjerci teže i do 110 kg), a ovnova od 100 do 130 kg (elitni primjerci teže i preko 150 kg).

Glava sjeničke ovce je srednje krupna sa blago povijenom nosnom linijom, obrasla bijelom dlakom , sa obojenim (šara je crna koja se može prelivati u nijanse tamno braon boje) kolutovima oko očiju prečnika od 2 do 7 cm (poželjno je da kolutovi budu kružnog pravilnog oblika ali se toleriše i tzv oblik suze tj obrnute kapljice), s pigmentom oivičenom gubicom donje i gornje usne i sa šarom na ušima koja mora biti minimalno od vrha do polovine uha.

Noge su jake i pravilne srednje dužine obrasle dlakom bijele boje (kod određenog broja grla vunom su obrasle noge i ispod skočnih zglobova). Papci su crni ili sa vrlo malo bjelina na njima.
Runo ovih ovaca je zatvoreno do poluotvorenog, a prinos vune osrednji.

Mliječnost sjeničke ovce prema Mihalu (1954.) iznosi 133,225 kg (88,141 do186,229 kg). Prosečna dnevna mliječnost iznosi 0,82 kg (0,560 kg do 1,149 kg).To je čini jednom od najmliječnijih ovaca na ovim prostorima. Trenutno u stadima sa dobrom ishranom po odbijanju jagnjadi ovce se muzu do sredine oktobra i za to vrijeme se u prosjeku od jedne ovce
dobije oko 20 kg punomasnog bijelog sjeničkog sira.

Plodnost je 100 -120% (Nikolić 1952.), a u boljim zapatima dobija se od 100 ovaca i do 130 jagnjadi. Usljed selekcije i bolje ishrane danas je ta slika srećom drugačija. Od 100 ovaca dobije se u prosjeku od 150 do 170 jagnjadi u zimskom jagnjenju. Plodnost kod ove rase varira u odnosu na uslove gajenja i genetiku i selekciju koju sami odgajivači rade. U elitnim stadima plodnost je od 180 do 200 jagnjadi od 100 ovaca, iako se ovce muzu do sredine oktobra. Oko petine od ukupnog broja ovaca su policiklične i pare se i jagnje 3 puta za 2 godine. U stadima gde se posebna pažnja poklanja policikličnosti, taj broj ide i do 90 % od ukupnog broja grla u stadu. Ovce su uglavnom jako mliječne i bez problema doje dvojke i trojke koje nisu rijetkost kod ove rase. Jagnjad dobro napreduju i prosečna težina jagnjeta sa 90 dana pri kvalitetnoj ishrani je oko 32 kg.

Sjenička ovca spada u grupu dugorepih ovaca, minimalna dužina repa je do skočnog zgloba tzv. vješalice. Ranostasna je jer prvi put ulazi u priplod sa 7 do 10 mjeseci, a porast završava u starosti od 3-4 godine. Ovce su u 80 % šute (20% ovaca je sa slabo razvijenim rogovima), a
ovnovi imaju dobro razvijne rogove (poželjno je da budu bijeli) u obliku spirale.

sjenicki ovan star godinu danasjenicko jagnje

(Prikazane fotografije snimljene su u selu Lelić kod Valjeva, na farmi porodice Dobrašinović. Vrijedni domaćini imaju trenutno oko 130 grla ove rase sa podmlatkom, sva grla su umatičena i velika pažnja se posvećuje selekciji i nabavci najboljih grla ove rase, što se sa slika i vidi. Takođe oni su dio neformalnog udruženja odgajivača ove rase koje se trudi da rasu održi na ovim prostorima i da unaprijedi njen kvalitet).

Izvor: Klub odgajivača Sjeničkih ovaca/prilagodio: AGRO-EKO Magazin


Nasumični sadržaj