Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Не работает мышка что делать. Почему не работает мышка на ноутбуке. Не работает беспроводная мышка. Почему не работает клавиатура. Почему не работает клавиатура на компьютере. Не работают некоторые кнопки клавиатуры. Как обшить ванну панелями. Скажите чем обшить стены в ванной. Обшить ванну пластиком фото. Приложения для android бесплатно. Скачать лучшие приложения для android. Приложение для планшетов android. Горнолыжные курорты финляндии. Лучшие горнолыжные курорты финляндии цены. Лучшие курорты финляндии. Как лечить воспаление легких. Воспаление легких симптомы основные. Воспаление легких лечение. Уроки по python. Учим python с нуля быстро. Как изучать быстро язык Python. Проблемы с сердцем симптомы. Основные признаки проблем с сердцем. Проблемы с клапаном сердца.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Preporuke: Zaštita kukuruza od korova

kukuruz - zastita od korovaKorovi svojim prisustvom u usjevu gajene biljke ulaze u konkurentski odnos s gajenom biljkom kroz borbu za hranom, vodom, svjetlom a i predstavljaju izvor štetnih organizama te na taj način mogu u znatnoj mjeri uticati na prinos gajene biljke. Kukuruz u početku vegetacije ima sporiji rast što pogoduje razvoju korova te je potrebno zaštititi kukuruz već u prvim fazama razvoja. Zaštita kukuruza od korova počinje provođenjem plodoreda, zatim pravilno i na vrijeme izvedenim agrotehničkim mjerama, što značajno smanjuje korovsku floru u usjevu kukuruza. Kao značajna mehanička mjera smatra se i međuredna obrada u toku vegetaciji, tj. međuredna kultivacija. Hemijske mjere su ipak našle najširu primjenu u intenzivnim usjevima kukuruza.  Hemijski tretmani se vrše prije nicanja a poslije sjetve (osnovni tretman) ili poslije nicanja kukuruza i korova (korektivni tretman).

Pravovremena primjena herbicida je od velikog značaja za kvalitet i kvantitet uroda. U svakom slučaju i osnovno i korektivno tretiranje ima prednosti i mane, a na svakom je proizvođaču odluka o izboru herbicida, vremenu i načinu suzbijanja korova.

Tretman herbicidima poslije sjetve kukuruza a prije nicanja (zemljišnim herbicidima) je još uvijek preovladavajući način u borbi protiv korova. Ovim tretmanom se izbjegava negativan uticaj hemijskih sredstava do kojeg dođe u kasnijim razvojnim fazama kukuruza.  Zaštita kukuruza nakon nicanja kukuruza i korova (korektivni tretman) smatra se rezervom u slučaju da ne uspije tretman poslije sjetve a prije nicanja (osnovni tretman).  Pri primjeni i jednih i drugih herbicida treba voditi računa o vremenu i načinu primjene kako bi se njihovo djelvanje kavalitetno ispoljilo. Za dobro djelovanje zemljišnih herbicida potrebna je određena količina vlage u suprotnom tretman neće uspjeti te će se javiti potreba za korektivnim tretmanom što dodatno poskupljuje proizvodnju a i ponovno izlaganje gajene biljke ovim hemisjkim sredstvima ostavlja određeni negativni efekat na biljku. Prilikom tretiranja usjeva poslije nicanja kukuruza i korova strogo treba voditi računa o razvojnoj fazi kukuruza (svaki preparat ima određenu razvojnu fazu kukuruza u kojoj je dozvoljena primjena) jer svako nepoštovanje dozvoljenog vremena primjene herbicida može dovesti do oštećenja gajene biljke. Ukoliko se propusti osnovni tretman i čeka se tretman poslije nicanja kako bi se suzbili i višegodišnji korovi, koje osnovni tretman ne može suzbiti u značajnoj mjeri, stvara se rizik od propuštanja zaštite kukuruza jer je kukuruz prešao fazu u kojoj je dozvoljena primjena ovih preparata. Do ovoga može doći zbog npr.nepovoljnih vremenski uslova kao što su stalne padavine.

Tržište nudi veliki izbor herbicida, a svaki od njih ima određeni spektar korova na koje djeluje a većina od njih suzbija najvažnije i najčešće korove u kukuruzu. A često se danas koriste i kombinacije herbicida sa različitim spektrom kako bi se suzbio veći broj različitih korova. Da bi se upotrebio najučinkovitiji preparat potrebno je i poznavati korovsku floru u njivi u kojoj se vrši zaštita kukuruza.

Najčešći korovi koji se sreću u usjevu kukuruza su:

  • Uskolisni:  divlji sirak, muhari, zubača...
  • Širokolisni: štir, pepeljuga, palamida, poponac, divlja kupina, abutilon, datula, veliki dvornik...

U ovu svrhu se koriste preparati na bazi  alahlora, pendimetalina, mezotriona, bantazona, 2,4 – D, te aktivne materije na bazi sulfonilureae...

(AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj