Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Teške posljedice poplava po hrvatsku poljoprivredu: Sigurna propast za kukuruz, repu i suncokret

poplave u regionu hrvatska 01Poplave koje su posljednjih dana pogodile regiju, nisu zaobišle ni Hrvatsku. Štete su ogromne i tek će se zbrajati. Kako prenosi 'Glas Slavonije', procjenjuje se kako je oko osam do deset hiljada hektara preplavljenih oranica, a do sada procjenjena šteta prevazilazi stotine miliona kuna. Kako ovaj medij navodi, prema riječima Bojana prof.dr.sci Stipeševića sa osiječkog Poljoprivrednog fakulteta, voda kada se povuče, zavisno od toga koliko se zadrži na oranicama, smanjiti će prinose u poljoprivredi od 20 pa sve do 100 posto.

Kako dalje navodi Stipešević, biti će potrebno utvrditi stanje usjeva, kako ozimih, pšenice, ječma i drugih žitarica, tako i jarih, od već prilično razvijene šećerne repe, do tek proklijalih, kukuruza, soje i suncokreta. Za pšenicu i ima neke nade, ako se voda povuče brzo, unutar jedne nedjelje ali svaki dan pod vodom donijet će joj više stresa.

Za šećernu repu te tek iznikle kukuruz, soju, suncokret, poplava znači sigurnu propast. Bit će potrebno presijavanje većine površina koje su sad pod vodom, no ta dodatna investicija ne bi trebala ostati na pojedincu i njegovom gospodarstvu, koje će muku mučiti s obnovom kuća i objekata u domaćinstvu, te popravkama poplavljene poljoprivredne mehanizacije, nego bi trebalo na nacionalnoj i internacionalnoj razini osigurati novac kao i usluge mehanizacije, dostupne u bližoj okolini poplavljenih područja, kojom bi se navedene površine uspjele obraditi i posijati u što kraćem roku.

Dalje, Stipešević navodi kako, nakon odlaska vode i prosušivanja tla do minimalno 20 cm dubine, obrada tla i priprema za sjetvu trebala bi biti osnovna, reducirana na puku pripremu tla za ulaganje sjemena, gdje god je to moguće izvesti, najviše na površinama koje su nedavno zasijane jarim kulturama, te još 'pamte' dublju obradu. Površine pod ozimim usjevima najvjerojatnije neće biti moguće tek tako pripremiti za sjetvu, pa ih je, ako nema nade za ikakvim urodom, bolje ostaviti da se prosuše što više/dublje, te ih prvom prilikom zaorati, kao masu za 'zelenu gnojidbu' ili iskoristiti, ako se može, za ispašu stoke.

"Ako se ostvare najcrnje prognoze te nakon nedovoljno dugog razdoblja suhog vremena s visokim temperaturama, za tjedan dana opet dođe do znatnih oborina, neće biti druge nego odustati od kukuruza i soje, te se odlučiti za neuobičajene kulture, koje se i inače siju postrno, kao što su heljda, lanolik, proso, sirak i sudanska trava, redom jari usjevi kratke vegetacije, većina njih pogodna za uzgoj u uvjetima našeg vrućeg i suhog ljeta (jer, unatoč katastrofalnim oborinama ovih dana, ljeto bi moglo pokazati drugo lice, bez oborina). Zajedničko je ovim usjevima da su sitnozrni, ne zahtijevaju preduboku pripremu tla, a u krajnjoj nuždi (podzemna voda preblizu površini, što onemogućuje dublju obradu tla), može ih se posijati rasipanjem po površini i naknadno pomiješati s tlom upotrebom lakih drljača. Problem s ovim kulturama jest da su ili nepoznate ili zaboravljene, domaćeg sjemena gotovo da i nema, a problem bi mogla biti i prodaja, budući da se njima ne trguje naveliko, te bi bilo svakako potrebno naći kupce (što bi bio potencijalno zadatak institucijama), voljne probati 'nešto novo, nešto staro'… - kaže prof. Bojan Stipešević i dodaje: "Tlo nakon poplave nikako ne bi trebalo prepustiti korovima, nego bi se moralo razmišljati bar o 'zelenoj gnojidbi' ili 'sideraciji', te zasijati bilo kakvu kulturnu biljku u cilju zaoravanja zelene mase (od ciljanih usjeva za zelenu gnojidbu kao što su gorušica, rauola, grahorica, facelija, mungo, djetelinsko-travne smjese i sl., pa čak i sjemena ozime pšenice), jer, osim kontrole zakorovljenosti, tla na kojima je došlo do poplave treba dovesti nazad na razinu plodnosti što prije, te omogućiti i tlu i ljudima da što prije ostave iza sebe ovu katastrofu, koju teško da ćemo zaboraviti u dogledno vrijeme", prenosi 'Glas Slavonije'.

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj