Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Bruceloza - zarazna bolest domaćih životinja: Kako preventivno djelovati?

bruceloza ovce ilustracijaBruceloza je zarazna bolest domaćih životinja koja može preći i na ljude koji  dolaze u kontakt sa zaraženim životinjama. Izazivač je bakterija iz roda Brucellae pri čemu svih njeni  šest  genotipova inficira različite vrste životinja, koje su uglavnom prenosioci bolesti i veoma rijetko obolijevaju. Zaraza na ljude dolazi direktnim  kontaktom  živom životinjom ili konzumiranjem životinjskih proizvoda (termički neobrađeni mesni i mliječni proizvodi). Bolest je nespecifična i ukoliko se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, može dovesti do tjelesne invalidnosti.

Izvor infekcije

Od bruceloze najčešće obolijevaju goveda (B abortus), ovce i koze (B melitensis), svinje (B suis) i psi (B. canis) dok je kod ljudi najčešća infekcija sa B melitensis. Bolest se među životinjama širi tijelesnim kontaktom, udisanjem prašine u kojoj su prisutne brucele, te prilikom parenja. Brucela se u velikim količinama nalazi u životinjskim izlučevinama, u tkivu životinjskih organa za razmnožavanje i u pobačenim fetusima oboljelih ženki. Inficirane životinje mogu mjesecima i godinama izlučivati uzročnike preko mlijeka i drugih ekskreta. Najčešći izvori bolesti za ljude su kontakti sa pobačenim materijalom zaraženih životinja preko sluznica, konjunktiva i ozlijeđene kože kao i ishranom nedovoljno kuhanih mliječnih i mesnih proizvoda. Prijenos bruceloze sa čovjeka na čovjeka je veoma rijedak, a bolest se može prenijeti seksualnim putem, transplantacijom koštane srži, transfuzijom krvi i sa majke na dojenče.

Bolesti i simptomi

Osobe izložene visokom riziku zaraze brucelozom su: poljoprivrednici, stočari, radnici u klaonicama i hladnjačama, vetrinari i njihovi pomoćnici. Znaci  oboljenja kod zaražene osobe su visoka tjelesna temperatura koja prolazi i ponovo se vraća, bolovi u mišićima, naglo mršavljenje, glavobolja i pojačano znojenje. Nakon mjesec dana, pored visoke temperature i znojenja  javlja se bolni otok velikih zglobova (koljeno, kuk, rame), bolni otok i crvenilo testisa, kašalj i probadanje u prsima. Ključ za postavljanje dijagnoze je u otkriću mogućeg  dodira sa zaraženim životinjama, podatak o konzumiranju nekuhanog mlijeka i mliječnih proizvoda, konzumiranju nedovoljno termički  obrađenog mesa, te rad i boravak na njivama i u prostorijama u kojima su boravile zaražene životinje.
Ukoliko je liječenje započelo na vrijeme, oboljenje ne ostavlja trajne posljedice po organizam. Nekompliciran oblik bolesti liječi  se antibioticima  a tretman traje 6-8 tjedna.

Prevencija

Kontrola bruceloze može se vršiti testiranjem životinja i uklanjanjem pozitivnih reaktora iz stada. Zaražena koza  nakon pobačaja ili normalnog poroda još dva do tri mjeseca vaginalnim iscjetkom izlučuje uzročnika, dok je period kod ovaca kraći i obično traje 2-3 tjedna. Zbog toga je neophodno pobačeni matrijal  ukloniti i spaliti, a sva mjesta koja su bila izložena zaraženim životinjama ili kontaminiranim pobačenim matrijalima neophodno je temeljito očistiti i dezinficirati.

Čišćenje pribora i opreme (veterinara, ljekara) vrši se suhom toplotom, 160-170°C najmanje 1 sat. Otopine se mogu dekontaminirati kuhanjem kroz 10 minuta. Inaktivacija uzročnika u tečnom stajnjaku uspješno se može provesti za 2 do 4 tjedna primjenom ksilena (1ml/litar) kalcium cianamida (20 kg/m3). U mnogim zemljama u kontroli infekcije izazvane sa B. melitensis uspješno se koriste žive oslabljene Rev 1 vakcine.

 Izvor: Agencija za sigurnost hrane BiH

 


Nasumični sadržaj