Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Biti farmer i ujedno ekonomista: Kako iskoristiti prirodno đubrivo

stajsko djubrivo 001Uspjeti danas u farmerskom biznisu (uzgoju krava radi mlijeka) je skoro nemoguća misija bez dobrog ekonomisanja u poslovanju. Tendencija rasta cijena svih repromaterijala a stagnacija ili spor rast otkupnih cijena farmerskih proizvoda ne ostavlja mnogo prostora zaradi, izuzev u štednji (svaka ušteđena marka je zarađena marka).

Da bi objezbijedili dovoljno jeftinog hraniva za svoja grla, moramo proizvoditi što više na što manjim površinama. To je moguće ako objezbijedimo dovoljno hraniva posijanim kulturama (dušik, fosfor i kalijum prvenstveno) i održavamo zemlju plodnom sa dovoljno humusa. Mineralna đubriva objezbjeđuju dovoljne količine dušika, fosfora i kalijuma i kao i ostalih mikro minerala, ali ne popravljaju strukturu zemljišta – ne povećavaju sadržaj humusa, a pritom su veoma skupa.

Jeftino i veoma efikasno đubrivo koje popravlja strukturu zemljišta posjeduju svi farmeri bilo da je u tečnom stanju – osoka, ili u čvrstom –  stajnjak.

Tečni stajnjak - OSOKA

Tona prosječnog tečnog stajnjaka-osoke sadrži sledeće elemente N – dušik 2.7 kg; P2O5 – fosfor 1.1 kg; K2O – kalijum 3.3 kg. U prevodu, to znači da u poređenju sa najpopularnijim mineralnim đubrivom na ovim prostorima NPK 15:15:15, oko 6 t osoke mijenja 100 kg ovog mineralnog đubriva, s tim što osoka za razliku od mineralnog đubriva ima cca 8% suve materije te popravlja strukturu zemljišta.

Osoka od goveda

% suve materije

ukupni N kg/t

P2O5 kg/t

K2O kg/t

Tečna

8

2,7

1,1

3,3

Veoma tečna

5,1

1,6

0,8

2,4

 

Kod tečnog stajnjaka moramo napomenuti da se dušik nalazi u više stanja te da je oko 40% dušika raspoloživo za upotrebu odmah, 30% dušika u toku prve godine a 30% dušika u narednim godinama. Odmah raspoloživi dušik je podložan volatizaciji – gubitak slobodnog dušika usljed hemijskih procesa, te u zavisnosti od načina primjene osoke gubitci iznose od 20 do 100%.

Gubitci dušika iz osoke su u direktnoj vezi sa vremenom i načinom aplikacije na površine. Ako se osoka rasprskava u širokom malzu sa sitnim kapljicama u ljetnom periodu – gubitci su oko 100%; ako se osoka sipa u mlazu sa manje visine od tla oko 40%, a ako se inkorporira u tlo – zaore u jesenjem periodu, oko 20%.

Prema gore navedenom, ako uzmemo da prosječno gubimo 50% od odmah raspoloživog dušika, dolazimo do odnosa da 100 kg NPK 15:15:15 možemo da zamijenimo sa 9 t osoke.
Uzevši u obzir da prosečna muzna krava u štalskom sistemu držanja proizvede 20 m3, tele 0-1 godine 6 m3 i junica 1-2 godine 9 m3 osoke godišnje, računicom dobijemo da mala farma od 12 muznih krava, 2 teleta i 2 junice proizvede na godišnjem nivou 270 m3 kvalitetne osoke.
Ugrubo, to je ekvivalent 3 tone NPK đubriva 15:15:15 koje u toj količini košta cca 3.000,00 KM. Ova količina đubriva je dovoljna da se proizvede sva potrebna kukuruzna silaža za farmu sa gore pomenutim brojem grla.

Pravilnom aplikacijom osoke koju imamo na farmi, u zavisnosti koliko grla imamo, možemo uštedeti (čitaj - zaraditi) značajna sredstva.

 (Agro-Eko Magazin/Farma 'Spreča')


Nasumični sadržaj