Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Jesenji radovi u vrtu: Dajte bašti nove boje i teksture

vrt cvijece jesen ilustracija PIJesen je pravo vrijeme da bašti date potpuno nov izgled, a da pritom sačuvate svoje biljke.

Na prvom mjestu prekrijte i dobro ušuškajte višegodišnje biljke ruže i ukrasno žbunje jutenim vrećama, posebno ako rastu u blizini listopadnog drveća kao što su javor, hrast ili breza.

Kada lišće sa drveća opadne, vaše biljke biće direktno izložene jesenjem suncu, što nikako nije dobro.

Zasadite nove jesenje jednogodišnje biljke kao što su maćuhice ili kelj. Jesen je sjajna prilika da svojoj bašti date nove boje i teksture. Stavite ukrasno obilježje za svaku novu posađenu biljčicu, a i za one stare koje će na proljeće ponovo procvjetati.

One osjetljive biljke kao što su ljiljani i muškatle prebacite u neki zatvoren prostor, jer kad se temperatura noću spusti ispod 10 stepeni, budite sigurni da neće preživjeti. Jesen je, takođe, vrijeme kada treba da obrežete višegodišnje biljke.

Kada je u pitanju kompost, najbolje bi bilo da pomiješate opalo lišće, travu, korov i uvele biljke i iskoritite ih da zaštitite zemljište tokom zime.

Samo budite oprezni, jer se ispod komposta može razviti plijesan koja će ako ostane preko zime uništiti vaše biljke u proljeće. Plijesan na kompostu može bez problema da preživi zimu i zato sklonite sve biljke na kojima primijetite ovu bjeličastu pojavu nalik snijegu.

Početak jeseni je vrijeme i za presađivanje i sađenje ruža, kako bi mlade biljke stigle da se ukorijene prije zime. Kada listovi kraljice cvijeća požute i počnu da opadaju, znak je da je biljka ušla u fazu mirovanja. Orežite suve i oštećene grane i uklonite precvjetale cvjetove. Ruže je tada poželjno i zagrnuti kako bi se zaštitile od promrzavanja.

U oktobru je najbolje saditi i ukrasno šiblje i živu ogradu, a starije biljke valjalo bi orezati kako bi se uspostavila ravnoteža između korijena i nadzemnog dijela.

cvijece u saksiji jesen ilustracija OSNa proljećnu sadnju cvijeća treba misliti već u jesen. Zemljište na kojem sada nećete saditi duboko prekopajte i ostavite da miruje preko zime kako bi hladnoća uništila korov i štetočine.

Da bi prvih dana proljeća cvijeće uljepšalo baštu, treba ga posaditi već početkom oktobra.

Proljećne lukovice i krtole mogu se saditi tokom cijele jeseni, ali ih je najbolje posaditi što prije, da bi se ukorijenile prije zime.

Podzemni dijelovi visibaba, irisa, presličica, zumbula, narcisa i lala dobro podnose niske temperature i neće ih oštetiti ni najjači mrazevi.

Lukovice bi trebalo saditi na dubinu koja je dvostruko veća od njihovog prečnika. Ako ih posadite previše duboko, biljka neće uspjeti da izbije iz zemlje. Zasadite ih na sunčano mjesto, u rastresito tlo sa dobrom drenažom, kako ne bi istrulile.

Jedina opasnost koja proljetnom cvijeću prijeti tokom zime jesu gladni poljski miševi, koji se hrane njegovim krtolama i lukovicama. Da biste podzemne dijelove biljaka zaštitili od ovih štetočina, zasad ogradite žicom koju ćete ukopati duboko u zemlju.

Kada završite sve jesenje radove u vrtu, baštenski alat očistite, naoštrite i sklonite, kako biste spremni dočekali proljeće i nove poslove u bašti.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne Novine


Nasumični sadržaj