Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Upotreba zeolita u poljoprivredi: Mineralom do većeg prinosa

zeolit u rovnom stanju neobradjenIako je o zeolitu AGRO-EKO Magazin već pisao, vrijednost ovog minerala i njegova široka primjena u poljoprivrednoj proizvodnji nam je samo jedan razlog da se ovom temom bavimo ponovo. Inače, zeoliti su silikatni minerali, po sastavu su aluminijumsko-natrijumski ili aluminijumsko-kalcijumski silikati. Nalaze se u vulkanskim stijenama, stijenama koje su nastale taloženjem gasova i pare u okeanima. Najčešća podjela zeolita jeste na zelene i bijele zeolite. Zeolit se formira u prirodi kada se vulkanski minerali (iz lave) pomiješaju sa morskom vodom. Tačnije, ovaj mineral je prirodni produkt nastao hemijskom reakcijom lave i morske vode. Mineral zeolit se ne može naći na svim mjestima na planeti već samo tamo gdje su u datom momentu postojali idealni uslovi za odvijanje ovakve vrste reakcije.

Ovaj mineral ima veoma interesantnu strukturu i pod mikroskopom izgledom bukvalno podsjeća na kavez. Zeolit je jedan od rijetkih minerala u prirodi sa negativnim nabojem. U kontaktu sa pozitivno nabijenim toksičnim materijama ponaša se kao magnet koji ih privlači, a zatim i kao sunđer koji ih upija u svoju rešetkastu strukturu.

Ono što nas fascinira vezano za zeolit jeste njegova široka i efikasna primjena u domenu poljoprivrede, jer obzirom da zeolit izuzetno dobro apsorbira vlagu i hraniva, utiče na povećanje prinosa, umanjenje štetnih efekata suše, odličan je dodatak stočnoj ishrani, koristi se za prevenciju mikotoksina, primjenu je našao i u siliranju stočne hrane… U ovom tekstu baviti ćemo se primjenom zeolita u poljoprivredi i stočarstvu.

Korištenje zeolita u pripremi zemljišta za sjetvu donosi odlične učinke, jer zeolit upija i akumulira vlagu koju daje usjevima kada im je neophodna, a sa druge strane, 'odvlači' višak vlage kako sjeme ne bi trulilo. Takođe, povećava pH vrijednost kiselih zemljišta, eliminiše štetne materije u tlu (ostatke pesticide, ostatke od NPK đubriva, radioaktivne elemente i sl.), ima meliorativnu funkciju itd. Svojim aktivnim djelovanjem zeolit ubrzava rast biljaka, povećava prinos preko 20% kao i masu korjenovog sistema, emiliniše toksine u zasadima… Zeolit uvijek sadrži u sebi 20% vode te tokom 24 sata upija vlagu iz atmosfere i daje je biljci pa su zato njive tretirane sa istim uvijek zelene dok netretirane imaju već kulturu koja nije mogla prebrodit period suše i biljke venu.

U stočnoj ishrani zeolit je našao primjenu jer dokazano štiti stoku od akumulacije štetnih toksičnih materija (olovo, živa, kadmijum, arsen, stroncijum, aluminijum, amonijak, radioaktivne supsance i sl.) i djeluje kao apsorbent različitih mikotoksina i gasova u digestivnom traktu stoke, kao i u ambijentu gdje se stoka drži. Prirodni minerali kao što je zeolit vežu otrove i teške metale iz hrane sprječavajući razvoj gljiva i bakterija, ne ostavljajući pri tome rezidue u mlijeku, mesu i jajima. Takođe, povećavaju funkciju varenja i bolju iskoristivost hrane čime poboljšavaju prirast.

Pored detoksikacije stočne hrane, zeolit apsorbuje amonijak, sumporvodonik, ugljendioksid u digestivnom traktu, smanjuje koncentraciju parazitnih bakterija, a značajnu primjenu na našim prostorima imao je u borbi protiv aflatoksina u mlijeku, što je protekle godine bio naročito velik problem proizvođača mlijeka. Da bi zeolit bio korišten u stočnoj hrani i kako bi imao još jače djelovanje treba ga tribo mehanički aktivirati gdje se njegova sitnoća mjeri od 20 do 100 mikrona, jer je tada njegovo djelovanje najjače. Zato kupci trebaju pripazit kada kupuju zeolit da u sastavu piše da sadrži najmanje 80 % clinoptilolita te da je aktiviran.

Svoju primjenu zeolit je našao i u siliranju stočne hrane. Naime, siliranje se obavlja mliječno – kiselinskim vrenjem, koje u siliranoj masi vrše bakterije u anaerobnim uslovima na temperature od 25-35°C. Velika kiselost silaže može se ublažiti upotrebom zeolita, koji umanjuje negativno djelovanje sirćetne kiseline i sprječava stvaranje nepoželjne buterne kiseline. Takođe, ne dozvoljava razvoj plijesni koja oslobađa mikotoksine, a do čega dolazi zbog vlažnosti materijala koji se silira ili pretjeranog kvašenja u slučaju suhog materijala za silažu.

Koliko je zeolit unaprijedio aktivnosti u poljoprivredi, stočartsvu, peradarstvu, svinjogojstvu najbolje govore iskustva osoba koja su koristila produkte firme I-Zeolit iz Beograda, a koja prenosimo u nastavku:

"Prezadovoljan sam vašim proizvodom. Ranije sam koristio francuski proizvod firme Vitalak, ali pošto ga u poslednje vreme ne šalju redovno, odlučio sam da probam vaš proizvod jer mi nije bilo druge. Kada sam probao, bio sam prezadovoljan, a i cena nije velika, kao puder za bebe je, nemam reči. Pre vašeg proizvoda probao sam takođe od nekog našeg proizvođača, ali nije se pokazao kao kvalitetan, pa sam počeo da ga bacam na pod, jer kad ga stavim na prase, na prasetu se napravi kora kao gips", iskustvo je Mini farme prasadi Stojanović.

"Koristim proizvod ZEOFUNGI za prskanje voća i povrća, potpuno je prirodan, i bez ikakvih hemijskih dodataka i daje odlične rezultate u sprečavanju razvoja bolesti biljaka kao što su pepelnica. Takođe koristim i ECOMIN za farmu koki nosilja, proizvodnja jaja se povećala a kokoške su boljeg imuniteta; koristi sam i ZEOLIT za zaprašivanje kokošaka kod bolesti pipe, i sada moje kokoške nemaju više ovu bolest", iskustvo je poljoprivrednog proizvođača Živorada Jovanovića – Suvodol.

Agro-Eko Magazin

 


 

Nasumični sadržaj