Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Hidroponija: Prvi 'uradi sam' koraci kao preduslov hidroponskog povrtlarstva

hidroponija preduslovi 165Kao što smo i obećali, nastavljamo priču o 'uradi sam' sistemu za hidroponsko povrtarstvo. Pre svega želeli bi da se zahvalimo svima koji su podelili tekst na svojim Facebook stranicama i tako pružili podršku autoru i AGRO-EKO Magazinu. Deljenje informacija podržavamo jer na taj način pomažemo jedni druge dajući svima mogućnost da odustanu od upotrebe GMO u ishrani.

U ovom delu ćemo se baviti pripremom PVC stubova na kojima ćemo uzgajati svoje organske kulture. Nadamo se da smo prethodnim tekstom malo zagolicali vašu radoznalost, pa ste malo i istraživali. Ako jeste, sigurno ste primetili visoke cene gotovih sistema. Iz tog razloga smo se odlučili da će biti bolje ako sistem napravimo sami.

Deo teksta koji sledi će se baviti PVC cevima koje služe kao srce sistema i određuje količinu zasada. Nama je, po osnovnoj ideji trebalo šest stubova visine 2m. Vi svakako možete prilagoditi sistem svojim potrebama i željama.

Kako odabrati prave PVC cevi?

Cevi koje će služiti kao nosioci projekta moraju biti nove. Mi smo se odlučili za Valdom (http://www.termometalbl.com/; http://www.pvftraders.com/) i nismo pogrešili. Pored povoljne cene, ove cevi su i od EkoPVC po rečima prodavca. Posle probnog bušenja pokazalo se da i pored jevtinog alata ova cev se relativno lako buši. Pri tom ne dolazi do pucanja što je još jedan plus ovom izboru. Minus je to što cevi nisu bele boje i kao takve ne odbijaju dovoljnu količinu svetla. Pošto naš set sadrži šest stubova, kupili smo šest cevi dužine 2m i prečnika 200mm.

Potreban alat

Alat koji će vam biti potreban za rad na cevima sadrži: dve bušilice, metar, kanap, vodootporni marker, kanap za obeležavanje, odvijač, kružna testera za drvo, mala i velika burgija.

hidroponija stubovi 01aObeležavanje stubova

Kanapom za obeležavanje je potrebno obeležiti osam kolona na cevima koje će nam poslužiti da pravilno izbušimo rupe. Širi deo cevi koji služi za uklapanje treba da bude na vrhu. Taj deo se ne buši jer će se tu dopremati voda iz rezervoara Od dna cevi treba ostaviti minimum 50cm jer je to deo koji će biti u rezervoaru za vodu. Rupe se obeležavaju po cik-cak sistemu (vidi fotografiju), tj. susedne rupe nikad nisu na istoj visini. Razmak između kolona je 77.5mm a razmak u centrima rupa je 155mm. Za tu svrhu smo upotrebili kanap na kojem smo zabeležili rastojanje između rupa u koloni i na taj način obeležili mesta za rupe.

Bušenje rupa

Sada prelazimo na bušenje malom burgijom. Rupa koju tako napravimo će služiti kao vođica prilikom bušenja rupe prave veličine. Mi smo se odlučili za rupe promera 35mm a vi imate slobodu da budu i veće. Na veliku burgiju smo pričvrstili kružnu testeru za drvo. Nju možete kupiti u kineskim radnjama budući da kvalitet ne utiče na rad. Jedina primedba kod ovog izbora alata je što dolazi do zaglavljivanja 'čepovima' pa smo morali da se služimo odvijačem da ih uklanjamo iz testere. Veliki plus je cena od 2.70e. Samo bušenje je prošlo bez većih problema i povreda.

U sledećem izdanju AGRO-EKO Magazina ćemo vam predstaviti sledeći korak u izgradnji sistema za organsko uzgajanje u povrtarstvu. U pripremi je i blog autora sa fotografijama koje će pratiti svaki potreban korak. Sada kada smo počeli da ulazimo dublje u temu, naša topla preporuka je da malo istražujete na internetu ali ništa ne uzimajte zdravo za gotovo. Dobro razmislite, prvo o vašim potrebama a kasnije i o mogućnostima i na osnovu toga se odlučite koji sistem će biti onaj pravi.

(Aleksandar Simić)

Vezani tekst:

Hidroponija ili budućnost poljoprivrede

 

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

 

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj