Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Nauka bez granica: 'Tomtato' - paradajzi i krompir u jednoj saksiji

tomtato 01Kako je 'Tomtato' stvoren?

Naziv biljke potiče od naziva dvaju biljaka koje zajedno daju'Tomtato'. Od tomato (što na engleskom znači paradajz) i potato (što na engleskom označava krompir) izveden je naziv nove biljke 'Tomtato'. Paradajz i krompir mogu biti nakalemljeni jedan na drugi, jer pripadaju istoj biljnoj familji Solanaceae, kojoj pripadaju i patlidžan i ljute papričice. Deo tkiva veličine čiode, od svake biljke, isečen je na kriške, testiran na viruse i gajen odvojeno na gelu i kompostu. Kada dostignu visinu od 5 cm, njihove stabljike se odsecaju pod istim uglom kako bi mogle biti nakalamljene jedna na drugu.

Donji deo biljke paradajza razvija krtolu krompira i gornji deo koji će nositi plodove paradajza 'zakačeni' su zajedno, u trajanju od jedne nedelje, dok forme krompira na korenu biljke paradajza i nadzemni deo biljke paradajza, ne sjedine svoje prirodne forme. Godišnji rod 'Tomtato' biljke je oko 500 plodova cherry paradajza, a koren biljke daje plodove belog krompira.

Ovaj neobičan povrtarski poduhvat proizvod je britanske kompanije Thompson & Morgan iz Ipsviča.

Spekulacije da li je 'Tomtato' proizvod genetičkog inženjeringa, kompanija Thompson & Morgan demantuje, tvrdeći da je biljka stvorena prirodnim putem primenom visokotehnološkog procesa kalemljenja.

(Autor: MSc Ivana Trifković / AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj