Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Cazinski farmeri ruše rekorde

mlijeko ilustracija 8465ihfNa području grada Cazina u ovoj godini, prema trenutnim procjenama, biće proizvedeno oko 15 miliona litara mlijeka, čime će biti srušeni dosadašnji rekordi i pored niza ekonomskih poteškoća u agrarnom sektoru.

Po proizvodnji sirovog mlijeka, Cazin je već godinama vodeća lokalna zajednica i to ne samo na području Unsko-sanskog kantona, već u cijeloj Federaciji BiH.

Prema riječima Zuhada Porčića, predstavnika Općinske službe za poljoprivredu, aktuelni procesi migracija nisu zaobišli ni ovu poljoprivrednu granu, te se u posljednjih nekoliko godina bilježi smanjenje broja gazdinstava i neposrednih proizvođača mlijeka.

"Nažalost, bilježimo smanjenje broja farmera, ali to se kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje", kazao je Porčić.

Prema njegovim riječima, jedan broj poljoprivrednika ugasio je proizvodnju i mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo.

"Većinom su to farmeri koji su imali manja gazdisntva sa po nekoliko muznih grla, a zbog promjene politike poticaja i rasta troškova, veliki broj njih je odustao od proizvodnje mlijeka, jer im se to nije isplatilo. Politika poticaja sada preferira veće proizvođače", kazao je Porčić.

Prema njegovim riječima, zadržavanju pozitivnog trenda, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela je i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta.

"Ove godine imali smo situaciju da je lokalna vlast iz gradskog budžeta uložila 400.000 maraka u poljoprivrednu proizvodnju. Od toga je 170.000 bilo namijenjeno proizvođačima mlijeka i sva ta sredstva su isplaćena uredno i na vrijeme", istakao je Porčić. 

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara "Meggle" iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne Novine

Nasumični sadržaj