Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Održani goraždanski Dani jabuke: Neophodno zaštititi autohtone sorte

jabuke u korpi ful O2Više od 120 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske učestvovalo je na goraždanskim Danima jabuke, sajamu koji se održava već 16 godina u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić".

Osim jabuke i proizvoda od jabuke koji su u fokusu sajma, na trodnevnim danima jabuke posjetioci su mogli pronaći različite proizvode iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača FBiH, koji je na sajmu jabuke izložio brojne domaće proizvode sa svog imanja u Ustikolini, upozorio je da je potrebno što prije zaštititi autohtone sorte jabuke.

"Ove godine očekujem pet-šest tona jabuka, uglavnom su to autohtone sorte jabuka, naših oko 35 ljepotica. Naša je želja da spasimo ove sorte kojima prijeti opasnost od izumiranja. Hitno nam treba jedan rasadnik za zaštitu autohtonih sorti, to su zelenika, lederica, cvjetača, senabija, 30-ak prekrasnih ljepotica koje treba što prije spasiti od zaborava", upozorio je Muslimović.

Kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, neophodno je hitno donošenje zakona o zaštiti domaće proizvodnje na nivou države.

Autohtone sorte jabuka

"Zakon koji mora kategorički štititi našu domaću proizvodnju, sve je predviđeno kako se to može uraditi da normalno i nesmetano živimo od svog rada. Nama ne treba novac od podsticaja, već sredstva za rad, mehanizacija i oprema, jer je poljopivreda postala jedna od najskupljih djelatnosti trenutno u BiH i nama trebaju prerađivački kapaciteti. Teba privoliti mlade ljude da se okrenu proizvodnji, jer mlađeg svijeta nema u poljoprivredi. Ali kada bi vidjeli da je moguće, kao i u drugim firmama, primiti svakog petog ili desetog platu, oni bi se okrenuli poljopivredi, jer se od toga može živjeti, ako ima dovoljno radne snage, a mi imamo radne snage, ali nažalost na birou", ističe Muslimović.

Sajmovi poput Dana jabuke prilika su za voćare i poljoprivrednike s prostora BPK Goražde kako bi promovisali domaću proizvodnju, a među brojnim izlagačima koji su ove godine stigli na sajam je i penzioner Suljo Zec kojem dobro dođe dodatna zarada.

"Dobro je rodila jabuka ove godine, imam domaće dvije-tri vrste, donio sam slatke jabuke i nešto lederice, jer ona rano spadne, ne može da stoji. Imam plantažu od 300 jabuka, plus domaće koje sam ja kalemio, bude od osam do deset tona, očekujem dobru zaradu. Našao sam i pet-šest tona šljiva i uzeo finih para. KO hoće raditi kako treba, može se fino živjeti, jedino što ne možeš biti bogat, ali možeš zaraditi", kaže Zec.

Takmičenja u poljoprivredi

Na sajmu jabuke u Goraždu svake godine sve je više izlagača. To potvrđuje kvalitet ove manifestacije, učesnici sajma su i visokoškolske ustanove, zavodi i instituti

U okviru manifestacije održan je i okrugli sto "Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja", a tradicionalno su dodijeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

Agro-Eko Magazin / izvor: Klix


 

Nasumični sadržaj