Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Proizvođači nezadovoljni: Loš rod i kvalitet kupusa

kupus ilustracijaVelike količine kupusa zasađene su ove godine, kažu proizvođači ove kulture, ali ovogodišnji rod je loš.

Kupus je kažu obolio, a sa cijenom kupusa za prodaju takođe se ne mogu pohvaliti. Na tržištu ga ima, ali tvrde da nije kvalitetan.

"Do sad je bio tako, od 1,50 do 3 KM. Najkvalitetniji je 3 KM, ovaj lošiji 1,50 KM. Tako da cijena kupusa nije za pohvalu, ako je ispod 5 KM, ako govorimo o vreći, nema se računa sijati, kao i pšenica. Ove godine, što se tiče kupusa loš je i obolio. Ali, obolio je dosta, od čega ne znam, ne mogu da konstatujem, ni stručnjaci nisu svjesni toga do čega je došlo, nosili su naši ljudi stručnjacima koji to znaju i rade, ali ne mogu da ustanove od čega je obolio. Ostao je sitan, počeo se sušiti na njivi", kaže Ljubo Maletić, poljoprivredni proizvođač, Kojčinovac kod Bijeljine.

"Da ostane 3 KM ja sam zadovoljan. Eto vidite kakav je, kupus je obolio. Suša je bila, zalijeva se, radi se, nisam ga ni puno prskao ni ulagao ništa u njega, loša je, loša je proizvodnja", navodi  Milisav Maletić,  poljoprivredni proizvođač, Kojčinovac kod Bijeljine.

Jedan od najvećih proizvođača kupusa u Semberiji kaže da, iako su poznati po ovoj kulturi, ne mogu se baš pohvaliti rodom iz godine u godinu. To pripisuje i velikim klimatskim promjenama koje utiču na kvalitet i razvoj bolesti kupusa, a samim tim i na konačno cijenu.

"Cijena kupusa iz godine u godinu varira. Ova godina je jako teška zato što smo imali obilne kiše u julu mjesecu i to je prouzrokovalo i bolest rasada i kasnije kad je kupus rasađen, imali smo problema sa lisnom masom i korijenovim sistemom. Trebala je dupla zaštita i korijena i biljke, tako da tu ima problema i dosta se sada manifestuje, kupus je dosta bolestan i lošijeg kvaliteta u odnosu na godine kada je suša i kada se on navodnjava", rekao je Mladen Mitrović, poljoprivredni proizvođač, Donje Crnjelovo kod Bijeljine.

Mitrović kaže da je korijen srce kupusa i kada prestane da radi kako treba, nemate ni glavicu koja je odgovarajućeg kvaliteta, svježine i veličine. Ovu bolest nazivaju "rak kupusa".

Kažu da zahvata korijen kupusa i u tom slučaju lijeka nema. To je jedna od najtežih oblika bolesti kupusa i javlja se na kiselim zemljištima, takozvanoj žutoj zemlji, rekao je Mitrović, jedan od najvećih proizvođača kupusa na području Semberije.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne/atv


Nasumični sadržaj