Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ukinuta zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju

jabuka stablo berbaVoćari iz Bosne i Hercegovine ponovo mogu izvoziti jabuke u Rusku Federaciju jer su nadležna tijela u ovoj zemlji ukinula zabranu iz januara, koja je uvedena zbog sumnje u reeksport.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je za "Nezavisne" kako ga je o tome u utorak obavijestio Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, a potvrdu je dobio od prvog čovjeka ruske fitosanitarne inspekcije.

"Bez obzira na ukidanje zabrane, oni će uskoro doći u posjetu BiH nakon završetka berbe kako bi se uvjerili kojim količinama i kapacitetima raspolažemo", kazao je Šarović.

On je dodao da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom, moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakve zloupotrebe i šverc.

"Zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba sebi da dozvolimo takvu situaciju. Od šverca korist imaju samo pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove s Rusijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brojne porodice i cijela zemlja", rekao je Šarović, koji je posjetio Plantažu jabuka AD Popovo Polje, jednu od najvećih u RS.

Goran Perković, direktor Uprave za zaštitu bilja BiH, nam je rekao kako dobar dio procedura kada je izvoz u pitanju ostaje na snazi u skladu s ranije potpisanim protokolom, s tim da ruska strana sada zahtijeva i dodatne uslove koje treba ispoštovati.

"Dostavili smo im traženu dokumentaciju, sproveli smo mjere koje su tražili, a delegacija iz BiH je boravila u Moskvi po ovom pitanju, tako da su se oni odlučili da ukinu zabranu", kazao je on.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ministru Šaroviću su zamjerili što ih je putem medija obavijestio o ovoj odluci iako, kako su poručili, ukidanje zabrane nije samo njegova zasluga.

Spoljnotrgovinska komora BiH pozdravila je napore nadležnih i izrazila nadu da će se u budućnosti nesmetano i u skladu sa svim relevantnim propisima odvijati i unapređivati spoljnotrgovinska razmjena BiH, kako s Ruskom Federacijom, tako i s ostalim državama svijeta.

O tome koliko je zabrana izvoza negativno uticala na bh. privredu dovoljno govore uporedni podaci o izvozu za prvih pet mjeseci ove i prošle godine. Naime, u prvih pet mjeseci 2017. izvoz je iznosio 10.638.762 KM, dok je u istom periodu ove godine bio samo 867.639 KM, što predstavlja pad izvoza od čak 92 odsto. Prema podacima Komore, od ukupnog izvoza jabuka samo osam odsto ne ide u Rusiju.

Podsjećamo, Rusija je uvela zabranu uvoza nakon što je na drvenim kutijama u kojima su jabuke bile odložene pored uvozne deklaracije s podacima iz BiH pronašla i etikete koje ukazuju kako su jabuke uvezene iz Poljske. Naknadnom kontrolom je ustanovljeno kako je preduzeće iz Bijeljine izvezlo sporno voće zbog čega je skinuto sa liste izvoznika, a prijavljeno je i MUP-u RS i nadležnom tužilaštvu.

Agro-Eko Magazin / izvor: NN


Nasumični sadržaj