Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

USK: Male količine meda podići će cijenu

pcele ilustracija mart 64aFSloLoše vremenske prilike tokom proteklih mjeseci pokvarile su godinu pčelarima u USK, pa će zbog male količine meda koji će biti proizveden neminovno doći do povećanja njegove cijene, tvrde pčelari u USK.

Predsjednik Udruženja pčelara "Bihać" iz istoimenog grada Elvir Šehić kaže kako je prosječna cijena kilograma meda na ovim prostorima oko 15 maraka, ali da će uskoro doći do njenog povećanja za tri do pet maraka.

On je dodao kako je godina bila obećavajuća, ali da su potom kiše u najvažnijem momentu cvjetanja pokvarile pčelama ispašu kestena, lipe i livade.

"Samo je bagremova ispaša bila uspješna, ali kiše su u najvažnijem momentu uništile polen i biljke, tako da su pčele iskoristile možda dvadeset posto te paše i to treba ostaviti pčelama za njihovu ishranu, tako da su poslije svega pčelari ponovo na nuli", kaže Šehić.

Prema riječima Hazima Hodžića, predsjednika Udruženja pčelara "Kesten" iz Cazina, prinosi najpoznatijeg proizvoda sa ovih prostora, kestenovog meda, biće ispod prosjeka.

Hodžić kaže kako se proizvodnja meda na ovim prostorima, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, posljednjih nekoliko godina suočava s velikim gubicima, zbog čega značajan broj pčelara odustaje od proizvodnje ili je smanjuje. On je dodao kako pčelari očekuju značajniju podršku vlasti na svim nivoima kako u budućnosti ne bi došlo do potpunog gašenja pčelarstva u Unskosanskom kantonu.

"Ako se svemu doda nelojalna konkurencija uvoznog meda, pa i onog koji je vještački, a prodaje se bez ikakvih problema na tržištu, može se samo konstatovati kako su pčelari u ogromnim problemima", rekao je Šehić.

Takve probleme nemaju svi pčelari u RS jer predsjednik Saveza udruženja pčelara RS Radivoje Maksimović izjavio je Srni da je ova sezona za pčelare zadovoljavajuća i da su, nakon nekoliko loših, konačno dočekali pune košnice. On je napomenuo da je situacija lošija u planinskim područjima, poput Romanije, gdje je sezona krenula kako treba, ali su hladnoća i kiša učinili svoje, pa pčelari ne očekuju dobre rezultate.

Agro-Eko Magazin / NN


Nasumični sadržaj