Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Болезни глаз у человека. Известные болезни глаз лечение. Болезни глаз симптомы. Лечение простуды в домашних условиях. Самое быстрое лечение простуды. Простуда лечение лекарства. Хороший стоматолог отзывы. Самый добрый стоматолог отзывы. Ассоциация стоматологов отзывы. Занятия йогой дома. Быстрая йога для начинающих дома. Как правильно заниматься йогой дома. Обертывание в домашних условиях. Быстрое обертывание живота в домашних условиях. Обертывание в домашних условиях рецепты. Наборы спортивного питания. Вкусная спортивное питание для набора массы. Спортивное питание оптом. Как избавиться от перхоти. Хороший шампунь от перхоти отзывы. Как избавиться от перхоти навсегда. Зеленый чай для похудения. Главные свойства зеленого чая. Можно ли пить зеленый чай.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

RS: Voćarska proizvodnja procijenjena na 331.000 tona

voce sljiva drvoVoćarska proizvodnja ove godine procijenjena je na oko 331.000 tona, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Najveća površina je zasađena šljivama, i to 7.557 hektara, a najmanja vinovom lozom, svega 535 hektara. Od drugih voćnih vrsta najzastupljenija je jabuka, posebno sorta ajdared, koja zauzima oko 65 odsto obradivih površina.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da su imali laku godinu za održavanje i da, ako ne bude većih vremenskih neprilika, mogu očekivati izuzetno rodnu godinu.

"Ova godina je izuzetno povoljna. Grad nam je na nekim površinama uništio oko dva do tri odsto zasada, ali to je malo i podnošljivo, jer je protivgradna preventiva na vrijeme djelovala", rekao je Dojčinović.

Dodaje da je najveća površina zasađena sortom jabuke ajdared, te da je to, nažalost, najjeftinija vrsta jabuke.

"Osim ajdareda imamo i zlatni delišes i greni smit, a od novih vrsta na manjim površinama, ne većim od 10 odsto, imamo gala i pink lejdi", objasnio je Dojčinović.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da cijene voća neće znatnije odstupati od granica višegodišnjeg prosjeka.

Dojčinović kaže da ne očekuju velike razlike cijena u odnosu na prethodnu godinu, ali da ove godine nema starih zaliha u hladnjačama, zbog čega računaju da će neke cijene biti solidne.

"Do sada su u početku berbe uvijek bile niske cijene jer su nam hladnjače bile pune od prethodnih godina. Sada su nam hladnjače prazne pa možemo računati da bi cijene mogle zadovoljiti proizvođače, ali neće biti drastično veće, stoga će ih moći priuštiti i građani", kazao je Dojčinović.

Dodao je da se može očekivati nešto manji rod jagoda, kajsija i trešanja, koji će, po njegovim riječima, jedva da zadovolji osnovne potrebe.

Agro-Eko Magazin / agencije


Nasumični sadržaj